Креди Сюис е една от 30-те финансови институции в света,

...
 Креди Сюис е една от 30-те финансови институции в света,
Коментари Харесай

Креди Сюис: крахът на една банка, която е too big to fail

 

" Креди Сюис " е една от 30-те финансови институции в света, които са редовно значими и too big to fail - прекомерно огромни, с цел да бъдат оставени да банкрутират. Колапсът на банката, която е тясно обвързвана със международната финансова система, би имал съществени последствия и за други световни финансови институти.

Към това се прибавя фактът, че банките в този момент имат за задача да смекчат резултата от променената политика за лихвените проценти, които се подвигат. Нещата опират до това по какъв начин са се подготвили за риска от изменящите се лихви, дали имат задоволително постоянни буфери от личен капитал, на които в този момент биха могли да разчитат.

" Креди Сюис " не си е написала домашното

" Добрата вест е, че " Креди Сюис " стана дребна ", споделя Ханс-Петер Бургхоф от Катедрата по банкови и финансови услуги в Университета Хоенхайм. Балансовата ѝ сума се сви до към 500 милиарда евро – т.е. до две пети от предходния ѝ размер. Такъв е и междинният размер на останалите огромни финансови институции, показва той.

През последните години " Креди Сюис " бе забъркана в много огромни кавги, като да вземем за пример несъстоятелността на хедж фонда Archegos и банкрута на финансиста Лекс Грийнсил, с който си сътрудничеше. Като резултат от това предходната година вложителите изтеглиха 123 милиарда швейцарски франка, а банката беше принудена да усили личния си капитал.

Саудитската национална банка също взе участие в увеличението на капитала, само че тя не можа да инжектира повече средства по регулаторни аргументи. Това съобщи в сряда президентът ѝ Аммар Ал Худайри, предизвиквайки спомагателна неустановеност за положението на банката и 30-процентен спад в цената на акциите.

За разлика от доста други институции " Креди Сюис " не съумя да се преструктурира и санира в точния момент, споделя Бургхоф: " Такива като " Дойче банк " или " Комерцбанк " написаха домашните си доста по-рано. " Сега те са по-малко уязвими, добави той. Регулаторите също се грижат за това. Федералният министър на финансите Кристиан Линднер съобщи, че немската кредитна система с нейните спестовни каси, частни и кооперативни банки е постоянна и те (властите - бел. ред.) ще поставят грижи за това, те да останат такива и в бъдеще.

Доверието на вложителите е главното

Кристоф Шаласт, банков специалист във Франкфуртското учебно заведение по финанси и мениджмънт, също е уверен, че в Германия няма заплаха от финансова или банкова рецесия. Той обръща внимание на обстоятелството, че " Креди Сюис " просто е проспала времето, в което е трябвало да се преструктурира. Според него банкрутиралата " Силикон вели банк " е по-особен случай. Тя изпадна в несъстоятелност поради усложнения, провокирани от променената лихвена политика.

Банката бе вложила огромна част от депозитите на своите клиенти в дълготрайни държавни облигации, които по принцип са безвредни. Но когато вложителите изтеглиха огромни суми, банката беше принудена да продава облигации, които обаче се обезцениха, заради повишаващите се лихвените проценти.

Експертите считат, че от първостепенна значимост ще е дали вложителите ще си възвърнат доверието към огромната швейцарска банка. В четвъртък цената на акциите ѝ в началото се възвърне след внезапния спад от предходния ден. Но към момента не е ясно до каква степен това е стабилно.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР